Start Planning
Uskrs

Uskrs 2025 i 2026

Uskrs mnogi smatraju najvažnijim od svih kršćanskih blagdana. A u pretežito rimokatoličkoj zemlji, Hrvatskoj, Uskrs se doista drži za najsvetije doba godine. Sezona uključuje službeni državni praznik na Uskrsni ponedjeljak.

GodinaDatumDanPraznici
202520. travnjanedjeljaUskrsni ponedjeljak
21. travnjaponedjeljakUskrsni ponedjeljak
20265. travnjanedjeljaUskrsni ponedjeljak
6. travnjaponedjeljakUskrsni ponedjeljak
Pomaknite se prema dnu stranice za datume prethodnih godina.

Proslave počinju s početkom Velikog tjedna na Cvjetnu nedjelju. U Hrvatskoj se teško dolazi do palmi, tako da se umjesto njih koriste “lokalne grane”. Maslinove grančice i grančice ružmarina koriste se za izradu vijenaca, koji se uljepšavaju šarenim vrpcama i cvijećem. Ponekad se grane formiraju u križ umjesto toga i odnesu u crkvu da ih blagoslovi svećenik. Tradicionalno, blagoslovljeni križevi “poma” bili su smatrani obranom od demona i nesreće.

Na Veliki petak jede se poseban obrok od ribe, pri čemu vrsta ribe varira od regije do regije. Grah, sušeno voće, vrsta voćnog džema poznata kao “kompot”, štrudle sa sirom posute orasima i sjemenkama maka, te ostale “bezmesne delicije”.

Na Veliku subotu se konzumira još veći i obilan obrok bogat mesom. Šunka, pečena janjetina, kobasice, uskrsna jaja, rotkvice, hren, luk i poseban uskrsni kruh nazvan “pinca” često su na jelovniku. Pinca, poznata i kao “sirnica”, gotovo je toliko slatka da može biti kolač, napunjena je voćem i okrugla je s urezanim križem na površini. Mnogi Hrvati će nositi košaru punu takve hrane u crkvu da bude blagoslovljena na ponoćnoj misi, a zatim je jedu na uskrsno jutro.

Na Uskrsnu nedjelju i tijekom cijele uskrsne sezone među glavnim atrakcijama nalaze se ukusno ukrašena hrvatska uskrsna jaja poznata kao “pisanice”. U prošlosti su mladi muškarci često davali pisanice mladim djevojkama, ali danas se obično razmjenjuju među prijateljima i obitelji. Obično nose poruke poput “Sretan Uskrs” i simbole kao što su križevi i golubice. Tradicionalno su obojene prirodnim bojama, posebice sokom cikle, a voskovi se koriste za stvaranje zamršenih uzoraka. Osim toga, hrvatska uskrsna jaja se međusobno kuckaju na natjecanju kako bi vidjeli čije će jaje ostati cijelo.

Prethodnih godina

GodinaDatumDanPraznici
202431. ožujkanedjeljaUskrs
1. travnjaponedjeljakUskrsni ponedjeljak
20239. travnjanedjeljaUskrs
10. travnjaponedjeljakUskrsni ponedjeljak