Start Planning
Dan neovisnosti

Dan neovisnosti

Svaki 8. listopada u Hrvatskoj posvećen je Danu neovisnosti Republike Hrvatske. Ovaj državni praznik obilježava se u sjećanje na jednoglasnu odluku Hrvatskog sabora o odvajanju Hrvatske od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Iako je 2001. godine Vlada Ivice Račana implementirala Dan neovisnosti u Hrvatskoj, praznik zapravo nije bio slavljen do 2002. godine.

Na hrvatskom je ovaj praznik poznat kao “Dan neovisnosti”. Obilježava prekretnicu u hrvatskoj povijesti nakon njenog dugog povezivanja s Austro-Ugarskim Carstvom. Ovo Carstvo se srušilo završetkom Prvog svjetskog rata. Kao rezultat kolapsa, Hrvatska je ubrzo postala jedna od šest republika formirana pod Jugoslavijom. Datum kada je Hrvatska odlučila objaviti svoju nezavisnost od Jugoslavije bio je 25. lipnja 1991., praznik sada poznat kao Hrvatski dan državnosti. Ipak, još je trebalo uložiti truda kako bi se krenulo prema potpunoj neovisnosti.

Tjedan dana nakon proglašenja neovisnosti od Jugoslavije, Hrvatska i Slovenija potpisale su ono što se zove Brijunska deklaracija. Ovaj sporazum stvorio je moratorij koji je trajao tri mjeseca u pogledu bilo kakvih izjava o odcjepljenju ili parlamentarnih akata, kako su pregovarači u Europi pokušali postići sporazum o budućnosti Jugoslavije.

Kako su ti razgovori završili neuspjehom, Hrvatska je nastavila sa svojom odlukom da stekne neovisnost. To se službeno dogodilo 8. listopada 1991. Proći će deset godina prije nego što će vlada u Hrvatskoj na ovaj datum implementirati praznik Dana neovisnosti, a trebat će još jedna godina prije nego što postane državni praznik.

Prethodnih godina

GodinaDatumDanPraznici
20198. listopadautorakDan neovisnosti
20188. listopadaponedjeljakDan neovisnosti
20178. listopadanedjeljaDan neovisnosti
20168. listopadasubotaDan neovisnosti
Accept